Lansarea Proiectului SEE – „Abordări moderne ale stagiilor de practică în învățământul economic”

Prezentarea proiectului   „Abordări moderne ale stagiilor de practică în învățământul economic” finanțat prin Programul de Educație, Burse, Ucenicie și Antreprenoriatul Tinerilor în România – Mecanismul Financiar al SEE 2014-2021.

Număr de referință: 2021-EY-PCVET-0007

Începând cu 01.09.2022, la Liceul Tehnologic Virgil Madgearu din Roșiorii de Vede, se implementează proiectul de cooperare și mobilitate în domeniul Învățîmântului Profesional și  Tehnic, intitulat „Abordări moderne ale stagiilor de practică în învățământul economic” 2021-EY-PCVET-0007 finanțat prin Programul de Educație, Burse, Ucenicie și Antreprenoriatul Tinerilor în România – Mecanismul Financiar al SEE 2014-2021.

Programul de Educație, Burse, Ucenicie și Antreprenoriatul Tinerilor are ca obiectiv general dezvoltarea capitalului uman şi a bazei de cunostințe în România și se materializează în domeniul educației și formării profesionale (ÎPT) prin proiecte care vizează îmbunătățirea calității învățării elevilor din România prin practică la locul de muncă. Prin aceste proiecte se răspunde nevoii de îmbunătăţire a corelării competenţelor dobândite de absolvenţii din învățământul profesional și tehnic cu cerinţele pieţei muncii.

Proiectul Abordări moderne ale stagiilor de practică în învățământul economic vizează întărirea colaborării cu agenții economici locali pentru a maximiza oferta acestora de stagii de practică și în același timp, dezvoltarea profesională a cadrelor didactice și a tutorilor de practică pentru a îmbunătăți procesul de învățare la locul de muncă al elevilor noștri.

Obiectivul general al proiectului: Îmbunătățirea calității stagiilor de practică desfășurate la agenți economici.

Obiective specifice:

– îmbunătățirea competențelor și a bazei de cunoștințe a profesorilor și a personalului agentului economic privind organizarea stagiilor de practică;

– crearea conexiunii dintre mediul economic și mediul educaţional din perspectiva pregătirii de resurse umane calificate, prin formare profesională iniţială, corespunzătoare cerinţelor pieţei muncii;

– abordarea practică a învățării și corelarea competențelor achiziționate cu cerințele pieței muncii, respectiv a agentului economic, în vederea creșterii ratei de inserție socio-profesională a absolvenților din domeniul economic.

Proiectul va cuprinde o vizită de studiu de 5 zile la liceul omolog „Anglo – nemecka obchodni akademie a.s.” din Praga, Cehia și companiile de practică: Subterra, Kuehne+Nagel, Yonix logistics.

 La vizita de studiu vor participa 8 cadre didactice din partea liceului: directorul, 1 profesor de limba engleză, 6 cadre didactice care predau modulele de specialitate pentru calificarea Tehnician în activități economice, nivel 4 și 3 tutori responsabili cu stagiile de practică din partea agentului economic partener.

În timpul vizitei de studiu participanții vor vizita atelierele și laboratoarele liceului gazdă, companiile de practică; vor asista la lecții și activități practice ale elevilor; vor analiza documente specifice practicii în companiile vizitate; vor avea discuții cu profesorii și tutorii de practică; vor participa la dezbateri, mese rotunde, ateliere de lucru pentru realizarea de materiale curriculare.

Beneficii:

– Îmbunătăţirea cunoaşterii reciproce a problematicii de pe piaţa muncii de către reprezentanţii liceului  şi a celei din mediul educaţional de către reprezentanţii agentului economic;

– Realizarea unui dialog constructiv pe termen lung între cadrele didactice şi reprezentanţii mediului economic, pentru lucrul în echipă, într-un spirit de deschidere si reciprocitate menit să conducă la oferte educaţionale relevante pentru nevoile de formare ale elevilor noștri;

– Colaborarea cu mediul de afaceri și încheierea de parteneriate cu agenții economici contribuie la asigurarea corespondenței dintre oferta de studii de formare și cerințele pieței forței de muncă, la stagii de practică de o calitate superioară și va duce la creșterea gradului de inserție a absolvenților noștri pe o piață a muncii din ce în ce mai competitivă.

Material realizat cu sprijinul financiar al Mecanismului Financiar al SEE 2014 – 2021. Conținutul acestuia (text, fotografii, video) nu reflectă opinia oficială a Operatorului de Program, a Punctului Național de Contact sau a Oficiului Mecanismului Financiar. Informațiile și opiniile exprimate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului.